Tempranillo druvsort

Druvsorten Tempranillo är en av de viktigaste och mest erkända druvsorterna i Spanien. Även känd i vissa regioner som Tinta del País eller Tinto Fino, är det flaggskeppsdruvan i Ribera del Duero och odlas i andra spanska regioner som La Rioja, Navarra och Castilla-La Mancha (vissa områden) spelar en viktig roll.

Egenskaper för Tempranillo-druvan:

Aspekt
Tempranillo-klustren är medelstora till stora i storlek, koniska eller cylindriska till formen. Druvorna är medelstora med tjocka, hårda skal.

Färg
Tempranillo druvor är blåsvarta till färgen och ger djupröda viner.

Arom och smak
Tempranillo producerar viner med en mängd olika aromer och smaker, beroende på regionen och den vinframställningsteknik som används. De kännetecknas i allmänhet av aromer av mogna röda och svarta frukter som körsbär, plommon, hallon och björnbär. De kan också utveckla kryddiga, örtartade och jordnära smaker, med undertoner av vanilj och läder när de lagras på ekfat.

Strukturera
Viner gjorda med Tempranillo tenderar att ha måttlig syra och mjuka tanniner. De kan vara medelstora till fylliga viner med en sammetslen textur och en balans mellan frukt och strukturella komponenter.

åldrande förmåga
Tempranillo har en bra lagringskapacitet, vilket gör att viner gjorda av denna sort kommer att åldras på flaska med viss förbättring. Under lagring kan Tempranillo-viner bli mer komplexa och utveckla mer komplexa smaker och aromer.

Tempranillo-druvan är mångsidig och fungerar bra i olika vinstilar, från fräscha och unga viner till långvariga viner. Det är känt för sin roll i produktionen av högkvalitativa röda viner i Spanien och har vunnit erkännande både i Spanien och internationellt.

Det är värt att nämna att medan Tempranillo främst är känd i Spanien, odlas den även under olika namn och anpassar sig till lokala klimat och jordar i andra vinproducerande länder som Portugal, Argentina, Mexiko, USA och Australien. varje regions egenskaper.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart