IVA y Transporte incluido

De geschiedenis van wijn sinds de oudheid

Wist je dat wijn een van de oudste en meest gewaardeerde dranken van de mensheid is? Laat me je meenemen op een rondleiding door de geschiedenis van dit geweldige drankje!

Als we teruggaan naar zijn oudste wortels, vindt wijn zijn oorsprong duizenden jaren geleden in Mesopotamië en Egypte. In feite dateert het eerste bewijs van wijnproductie uit ongeveer 6000 voor Christus. Oude beschavingen beschouwden wijn als een geschenk van de goden en gebruikten het in religieuze ceremonies en rituelen.

Pas in het oude Griekenland en Rome bereikte de wijncultuur echter zijn hoogtepunt. De Grieken hadden een wijngod genaamd Dionysus, terwijl de Romeinen Bacchus vereerden. Beiden waren een soort bevrijdende god die hen in staat stelde zich los te koppelen van hun normale bewustzijnsstaat, door middel van muziek, extase en natuurlijk wijn. Beide beschavingen bevorderden de wijnbouw en breidden de kennis over de productie en consumptie van wijn uit.
Toen het Griekse en Romeinse rijk zich uitbreidden, brachten ze natuurlijk hun eigen cultuur mee naar de verschillende gebieden die ze bezetten, en gaven ze hun leer over wijn door aan nieuwe regio’s. Wijn werd een integraal onderdeel van het dieet en de economie in verschillende delen van de wereld, van Europa tot het Midden-Oosten.

Tijdens de Middeleeuwen speelden monniken en religieuze ordes een cruciale rol bij het behoud van wijngaarden en het maken van wijn. Aangezien het water niet van goede kwaliteit was en een bron was van infecties en ziekten zoals de pest, die een groot deel van de bevolking verwoestte, was wijn in de Middeleeuwen praktisch de meest geconsumeerde drank. Het grootste deel van de consumptie van wijn kwam van de kloosters en kloosters, soldaten, arbeiders en bedienden. Daarbij komt nog de belangrijke rol van wijn in de christelijke liturgie, destijds een centraal cultureel evenement in de samenleving.

Met de komst van de Renaissance werden er belangrijke vorderingen gemaakt in de wijnbereiding, waaronder de classificatie van wijnen op basis van hun kwaliteit. De onverzadigbare nieuwsgierigheid die deze historische periode kenmerkt, was de krachtigste motor voor de ontwikkeling ervan, die de meest geïnteresseerden ertoe bracht zich te verdiepen in de wijnbouw en de kunst van het maken van wijn.

Tijdens de 15e en 16e eeuw brachten Europese ontdekkingsreizigers wijnstokken naar nieuw ontdekte landen, zoals Amerika en Australië. Deze regio’s begonnen hun eigen wijnbouwtraditie te ontwikkelen, wat leidde tot de huidige diversiteit aan wijnen in de wereld.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
No products in the cart.