IVA y Transporte incluido

Het begin van de oorsprongsbenaming Ribera del Duero

De oorsprongsbenaming Ribera del Duero is een gerenommeerd wijngebied in Spanje, gelegen in het stroomgebied van de Duero, in de autonome gemeenschap Castilla y León. De geschiedenis van hoe deze oorsprongsbenaming begon, gaat terug tot het midden van de 19e eeuw.

In die tijd had de regio Ribera del Duero al een diepgewortelde wijnbouwtraditie, met wijngaarden aangeplant op de hellingen van de rivier de Duero. Het duurde echter tot het midden van de 20e eeuw voordat er belangrijke veranderingen plaatsvonden die leidden tot het ontstaan ​​van de oorsprongsbenaming.

In de jaren zeventig begon een groep wijnbouwers en wijnmakers in het gebied zich bewust te worden van de kwaliteit en het potentieel van de wijnen die in Ribera del Duero worden geproduceerd. Ze realiseerden zich dat ze uitzonderlijke natuurlijke omstandigheden hadden, zoals het extreme continentale klimaat, de hoogte en de kalkrijke bodems, die ideaal waren voor de teelt van wijnstokken en de productie van wijnen van hoge kwaliteit.

Deze wijnbouwers en wijnmakers kwamen samen om een ​​oorsprongsbenaming vast te stellen die de wijnen van Ribera del Duero zou beschermen en promoten. Ze werkten aan de geografische afbakening van het gebied en stelden de kwaliteits- en uitwerkingscriteria vast waaraan de wijnen moesten voldoen om de oorsprongsbenaming Ribera del Duero te mogen dragen.

In 1982 werd de oorsprongsbenaming Ribera del Duero officieel toegekend door het Spaanse Ministerie van Landbouw. Dit betekende een wettelijke erkenning van de regio en de kwaliteit van de wijnen.

Sindsdien heeft de oorsprongsbenaming Ribera del Duero zowel nationaal als internationaal een grote groei en erkenning doorgemaakt. Ribera del Duero-wijnen zijn enkele van de meest gewaardeerde en gewaardeerde in Spanje en in de wereld geworden.

Tegenwoordig heeft de oorsprongsbenaming Ribera del Duero strikte regels die toezicht houden op de productie van wijnen in de regio. Deze voorschriften omvatten het exclusieve gebruik van toegestane druivensoorten, zoals Tempranillo (plaatselijk bekend als Tinta del País), beperkingen op de opbrengst van wijngaarden en minimale verouderingsvereisten voor wijnen.

Samengevat, de oorsprongsbenaming Ribera del Duero begon als een initiatief van wijnbouwers en wijnmakers in de regio in de jaren 70, met als doel de hoogwaardige wijnen die in het gebied worden geproduceerd te beschermen en te promoten. Door zijn constante zoektocht naar uitmuntendheid en naleving van gevestigde regelgeving, heeft Ribera del Duero zich gevestigd als een van de meest opmerkelijke wijnregio’s in Spanje.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
No products in the cart.